Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

K-vitamin (K1 és/vagy K2-vitamin)

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik.

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét. A K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, ami szükséges a véralvadási faktorhoz. Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is képes visszafordítani. Továbbá a K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba, ugyanis a csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamint is használ.

K-vitamin szükségletünket részben fedezi a táplálékkal bevitt és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegség, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.

Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.

Egy felnőtt férfinak naponta 120 mcg K-vitaminra van szüksége egy nap, míg a nőknek  90 mcg-ra.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: K-vitamin