H-vitamin (Biotin)
A H-vitamin az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként játszik szerepet. A bélflórában a szervezet is képes előállítani, így nem szükséges a jelentős bevitele. Vízoldékony, nem hőérzékeny vitamin. Jelen van ételeinkben. Étrendkiegészítőkben biotinként, vagy biocytin néven futó sörélesztő készítményként vásárolható meg. Lehetőleg ne önmagában, hanem B-vitamin keverékkel használjuk. A bélbaktériumok is előállítják.
A biotin nagy szerepet játszik a cukor felhasználásában. Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez. Segít fenntartani a bőr egészséges állapotát, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében orvosi kontroll mellett és befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.
H-vitamin hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek.
Vegyes táplálkozás mellett az átlagos napi biotinbevitel 10-50 mg. Kiváló forrásai a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.