F-vitamin (telítetlen zsírsavak)
A zsírsavak közül kiemelten fontos szerepet töltenek be az esszenciális zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de nélkülözhetetlen. Étkezéssel vagy kiegészítők használatával kell biztosítani a szervezet számára. Az esszenciális zsírsavak gyorsan lebomlanak fény, hő, levegő és fémek hatására. Két fő csoportjuk az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. Gyakorlatilag a telítetlen zsírsav- molekulák csoportját nevezzük F-vitaminnak. Az F-vitamin hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a telített zsírsavak elégetéséhez, a nyálkahártyák egészséges működéséhez. Csökkenti a koleszterin lerakódását, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, a vérrögképződést és az infarktus kialakulását, illetve elősegíti a fogyást is. Serkenti az agyműködést is.
Az F-vitamin hiányát jelzi a legyengült immunrendszer, érszűkület és érelmeszesedés, krónikus emésztési zavarok, epekő képződés, torok- és mandulagyulladás, ízületi gyulladások, méh nyálkahártya problémák, érzékelési zavarok, száraz és korpás haj, pattanásos bőr, törékeny körmök. Hiánya különböző bőrbetegségekben is jelentkezhet. (ekcéma) Gyakrabban fordul elő felső légúti megbetegedés. A horzsolások, sebek is lassabban gyógyulnak.
Az F-vitamin napi szükséglete 12-24 mg, alkoholfogyasztás esetén ennél több.
Megtalálható az olajos magvakban például: dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mák és a búza, valamint az avokádó. Hőkezelés hatására, sütött és főzött formában csökken az élelmiszerek F-vitamin tartalma.