E-vitamin
Az E-vitamin egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Védi az egyes sejtek sejthártyáját, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Véd a szabad gyökök károsító hatásától. Védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása védi a szív koszorúereit a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is. Az agyra is jó hatással van, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulását. Továbbá védi az immunrendszert és csökkenti a fertőzések kialakulását, a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól. Az antioxidáns hatása döntő, enzim gátló hatással is bír. Segíti a sejtregenerációt, sebgyógyulást.
Hiánya a nőknél a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki, a férfiaknál a terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja.
Legfontosabb E-vitamin források:
A növényi olajok, vagyis a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli.
Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás.
Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle, hipovitaminózis megelőzésére viszont elég napi 20-30 mg.