Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

C-vitamin

A C-vitamin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vízben oldódó vitamin. A testnek különféle külső forrásokból, élelmiszerekből vagy kiegészítőkből kell beszereznie. Folyamatosan kell a szervezetbe juttatni, mert a test nem képes raktározni.  Olyan jelentős anyagokat tartalmaz, mint például a karotenoidok, bioflavonoidok.

Számos kapszula, tabletta formájában elérhető a C-vitamin, és gyakran szerepel a multi-vitamin formulákban is, illetve poralakban is elérhető. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy energizálja a szervezetet. Erősíti az immunrendszert, továbbá sokféle betegség kezelésében és megelőzésében alkalmazható. Segíti a mélyebb alvást, regenerálja a szöveti károkat, javítja a kötőszövetek és a véredények rugalmasságát. Segít megakadályozni a fogínyvérzést. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását,  gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek gyógyulásában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000mg) C-vitamint fogyasztani. A C-vitamin szerepet játszik a kollagén képződésben is. 

Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, ami ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

A C vitamin hiánya okozhat például immunrendszer gyengeséget, szív- és érrendszeri betegségeket, fáradtságot, depressziót, vérszegénységet, csontritkulást, visszértágulást, hajhullást, látási zavarokat, gyakori megfázást, túlsúlyt is.

Megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, bogyós növények, továbbá zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termése. A csipkebogyó termése magas C-vitamin tartalmú, ezért megfázás esetén hasznos csipkebogyó teát innunk.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: C-vitamin