Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

B5-vitamin (pantoténsav)

A B5-vitamin (pantoténsav)
A B5-vitamin (pantoténsav) lebontja a zsírt, csökkenti a stresszt, megakadályozza a gyulladásokat, energiát termel, szellemi frissesség, koncentráció fokozása, egészséges haj és bőr, dús és színes haj, ép idegek, a végtagjaink jó vérellátásának a biztosítása. A karcsúság és a jó közérzet vitaminjának is hívják.

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban mégis gyakran kialakulhat B5-vitamin-hiány, miután egyre több feldolgozott, félkész élelmiszert fogyasztunk. Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel.

A pantoténsav az élelmiszerekben kötött formában található meg, a Coenzim-A alkotórészeként. A szervezetben a koenzimből a vitamin felszabadul, és pantoténsav vagy pantotein formában felvehető lesz a szervezet számára. A pontos átalakulási folyamatok ma még nem ismertek.

A B5-vitamin szerepe a szervezetben:
A pantoténsav központi szerepet játszik az intermedier anyagcserében (közti anyagcsere), amelynek legfontosabb eleme a Coenzim-A és a zsírsav-szintetáz-komplex (a zsírsav felvételének és átalakításának enzimkomplexe). A Coenzim-A első sorban az acil-csoport szállításáért felelős. A B5-vitamin főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt. B5-vitaminra szükség van az idegrendszer normális működéséhez, a növekedéshez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását. A B5-vitamin hiánya

A B5-vitamin hiánya viszonylag ritkán, fordulhat elő, mivel ez a vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Vannak azonban olyan tényezők, mint pl. az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek, melyek fennállása esetén sokkal gyakrabban előfordulhat pantoténsav-hiány. Súlyos idegkimerültség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin hiány.

A súlyos B5-vitamin hiány tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!). Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik.

Miben fordul elő? Ahogy már említettük, nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Az állati eredetű táplálékforrásokban azonban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

Napi igény:
Táplálékkiegészítők formájában 200 mg B5-vitamin (pantoténsav) Vitamin-B-komplex készítményből 100 mg B5-vitamin Hiánybetegség esetén az orvos utasításainak megfelelően.

Túladagolása: eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin többlet bármilyen tünetet okozna. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben. A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől.