B2-vitamin (riboflavin)
B2-vitamin (riboflavin): az antioxidáns
A B2-vitamin vagy más néven riboflavin a B-komplex vitaminok fontos tagja, a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában vesz részt. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében.
Vízoldékony, könnyen felszívódik. A kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ, és fehérjeveszteséghez társulhat. A többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik, és rendszeresen pótolni kell táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel.
Riboflavin szükséges a vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez, a sejtlégzéshez és a növekedéshez. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék metabolizmusában.
Megfelelő mennyiségű bevitele különösen fontos a terhesség alatt, mivel e vitamin hiányában a fejlődő magzat sérülhet, még akkor is, ha az anya nem tapasztal hiánytüneteket.
Riboflavin szükséges a triptofán (aminosav) anyagcseréjéhez is, amely aminosav niacinná alakul át a szervezetben.
A B2-vitaminnak köszönhetjük, ha bőrünk egészséges, körmünk fényes és ép, hajunk puha és nem töredezett.
A B2-vitamin egyik fontos tulajdonsága, hogy képes felgyorsítani a B6-vitamin aktivitását a szervezetben. Ugyanakkor, ez az egyik legfőbb tápanyag a glutation (fontos antioxidáns) előállításában. A B2-vitamin és a glutation oly szorosan kapcsolódik egymáshoz, hogy a tudósok gyakran a szervezet glutationszintjét is mérik a riboflavinszint értékelésekor.1
A B2-vitamin antioxidáns hatása elengedhetetlen fontosságú a szürkehályog természetes kezeléséhez2 (bár érdemes óvatosan bánni vele, mert extrém dózisban [min. 500 mg] retinasérülést okozott egyes kísérleti állatokon). A riboflavin korlátozza a stroke vagy szívroham által okozott sejtkárosodást, és minimálisra csökkenti a különböző méreganyagokból származó légúti sérülések kockázatát3.
A riboflavin hiánya ronthatja a vas felszívódását a szervezetben, és gyengíti a pajzsmirigy működését4.
Egyes kritikus betegségek igénylik a riboflavin emelt szintű bevitelét. Egy kísérletben intenzív osztályon kezelt 102 beteget vizsgáltak, és azt állapították meg, hogy az alacsony B2-vitaminszint jelentősen emeli a halálozás kockázatát.5 Egyes kutatók szerint már akár a normál B-vitaminszinttől való kis mértékű eltérés is gátolja a gyógyulást, bár sajnos kevés olyan kórház és orvos van, amely rendszeresen figyeli a betegek B2-vitaminszintjének állapotát.
Más kutatások szerint a B2-vitaminhiány növeli a depresszió és más lelki problémák kialakulásának valószínűségét.6
A B2-vitamin hatásai
- Jó hatással van a növekedésre és a termékenységre
- Egészséges tőle a bőr, a köröm és a haj
- Elősegíti a pállott száj, ajak és nyelv gyógyulását
- Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását
- Egyéb tápanyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében
A B2-vitamin hiánya
A riboflavin hiánytünetei közé tartoznak a repedések és fekélyek a szájsarkoknál, szemrendellenességek, gyulladás a szájban és a nyelven, valamint különböző bőrelváltozások (ariboflavinosis).
Napi szükséglete
Általában könnyen hozzá lehet jutni a szénhidrátban gazdag táplálékokból, mint például a kenyérfélékből, gabonapelyhekből, zabételekből, barna rizsből. Ha csökkentett kalóriabevitelű étrendet folytatunk (zsírcsökkentő program), vagy sok finomított szénhidrátot eszünk, akkor is szenvedhetünk B-vitamin-hiányban. Ezen hiányok pótlására olyan multivitaminokat érdemes választanunk, amelyek a B-vitamin napi beviteli mennyiségének minimum 100%-át tartalmazzák.
B2-vitaminból általános használatra a napi igény 1-1,5 mg a legtöbb ember számára. Ha terápiás célból növeljük ezt az adagot, akkor figyeljünk oda arra, hogy a megemelt dózis egyensúlyban legyen a többi B-komplex vitamin mennyiségével.
A B2-vitamin természetes forrásai
A teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a B2-vitaminnak, de a finomított lisztek még vitaminnal dúsított formában sem megfelelőek. Magas riboflavintartalom található a következő ételekben: máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, tej, baromfi, spenót, teljes kiőrlésű gabonák és joghurt.
Egyéb természetes források: spárga, avokádó, brokkoli, kelbimbó, ribizli, hínár, zöld leveles zöldségek, gomba, dió és vízitorma. Gyógynövények közül a lucerna, bojtorjángyökér, kamilla, édeskömény, görögszéna, ginzeng, komló, csalán, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó és zsálya tartalmaz B-vitamint.
Az orális fogamzásgátlók szedése, a stressz és a megerőltető testmozgás fokozott riboflavinbevitelt igényel. Figyeljünk oda arra, hogy a B-vitamin könnyen sérül fény, antibiotikumok és alkoholfogyasztás hatására.
Hivatkozások
1. Weisburger, J, H., American Journal of Clinical Nutrition, 1991; 53; 226S-237S.
2. Eckhert, C, et al., Experientia, 1993; 49(12): 1084-87.
3. Nutrition Reviews, 51(5): 149-50.
4. Bell, I. R., et al., Acta Psychiatrica Scandinavica, 1992; 85; 360-63.
5. Shcniun, S, D., et al., Clinical Nutrition, 1989; 8; 269-71.
6. Shenkin, S. D. et al., Clinical Nutrition, 1989; 8; 269-71.