Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

B12-vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében. Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm).

Az átlagos serdülőkori-felnőttkori igény napi 2 mikrogramm. Vannak azonban bizonyos betegségek, állapotok, amikor a szervezet igénye megnövekszik a B12 iránt. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe. Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.

A vitamin féléletideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad. A kiválasztása a májon keresztül, epével történik. A megaloblastos anaemia (nagysejtes vérszegénység) leggyakrabban B12-vitamin hiánya miatt alakul ki, de szerepe lehet még mellette a folsavhiánynak is.
A B12-vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (pl.: vegetariánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsic faktor hiány, gyomoreltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség), vagy fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt. A tünetei érintik a vérrendszert, gyomor-és bélrendszert, illetve az idegrendszert is. A vérszegénységből adódóan fáradékonyság, sápadtság jelentkezik. A nyelv vörös és fájdalmas lesz, illetve a gyomorban is gyulladás alakul ki.
A myelinhüvely sorvadása miatt pedig járásbizonytalanság, a végtagok bizsergése, akár mentális zavarok is megfigyelhetők. A kivizsgálásához fontos a pontos kórtörténet, betegvizsgálat, illetve vérképkészítés. A laborban B12-vitamin- és folsavszintet is meg lehet határoztatni. A B12-vitamin hiányának kiderítésére, illetve a felszívódási zavar igazolására létezik egy specifikus teszt, a Schilling-teszt. A kiváltó ok kezelése mellett a B12-vitamin pótlása az elsődleges.

Megelőzésképpen vegetáriánusoknak, gyomorműtétet követően, gyulladásos bélbetegségben szokás adni.