Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

Mi fán terem a QUINOA?

A quinoa (más néven rizsparéj) egy sokak által gabonafélének hitt, de valójában egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet a Titicaca tó környékén már évezredek óta használtak. Igénytelensége, jó fagytűrése, valamint az, hogy jól bírja a szárazságot és az erős napfényt, az Andok hegyeiben sokak számára tette igen jelentős  és könnyen elérhető élelmiszerré.  A spanyolok hódítása alkalmával az addig fő alapanyagként használt quinoa háttérbe szorult,  olyannyira, hogy megmentése érdekében a bennszülöttek a spanyolok által már nem ellenőrzött magasságokban fekvő  területekre vitték, és ott  termesztették tovább.  Reneszánszát az 1970-es évektől éli, és mostanra már nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon ismertté, népszerűvé és  a változatos étrend részévé vált.

Ezért tedd étrended részévé

A quinoa rendkívül tápláló, nagyon könnyen emészthető, tele van fehérjékkel, és tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezek közül is különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését.  A lizin egyébként a herpeszvírus legyőzésében is nagy szerepet játszik. Ezen kívül gazdag káliumban, vasban, mangánban, magnéziumban,  kalciumban, rézben és foszforban, magas a rosttartalma, továbbá nem elhanyagolható mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

Gyomorpanaszokra tökéletes!

Leggyakrabban életmódváltásnál, gluténmentes diétáknál, valamint gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, továbbá migrénes fejfájás esetén hozhat enyhülést azoknál, akik  áttérnek quinoában  gazdag étrendre. Fogyasztása javasolt még  cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. A quinoa íze a dióéra hasonlít, kifejezetten kellemes, ezért is válhat könnyen a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.

Mielőtt felhasználod

Ha quinoát vásárolunk, minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak alapos mosással tudunk eltávolítani. Még jobb, ha 5-10 percre vízbe áztatjuk, így leoldódik a kesernyés ízt okozó réteg,  majd leöntjük róla a vizet, és 2-3-szor átmossuk. A  szaponin nagyon hasznos, ugyanis távol tartja a kártevő rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi  a vegyi anyagokkal történő kezelést.

Hogyan készítsd?

A quinoa  – egy kevés vajjal, vagy olajjal – ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, az alapos  mosást követően, kétszeres vízben - forrást követően fedő alatt - pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható. 

Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.

Jó étvágyat hozzá!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: quinoa