Mi fán terem a QUINOA?
A quinoa (más néven rizsparéj) egy sokak által gabonafélének hitt, de valójában egy libatopfélékhez tartozó növény magja, melyet a Titicaca tó környékén már évezredek óta használtak. Igénytelensége, jó fagytűrése, valamint az, hogy jól bírja a szárazságot és az erős napfényt, az Andok hegyeiben sokak számára tette igen jelentős és könnyen elérhető élelmiszerré. A spanyolok hódítása alkalmával az addig fő alapanyagként használt quinoa háttérbe szorult, olyannyira, hogy megmentése érdekében a bennszülöttek a spanyolok által már nem ellenőrzött magasságokban fekvő területekre vitték, és ott termesztették tovább. Reneszánszát az 1970-es évektől éli, és mostanra már nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon ismertté, népszerűvé és a változatos étrend részévé vált.
Ezért tedd étrended részévé
A quinoa rendkívül tápláló, nagyon könnyen emészthető, tele van fehérjékkel, és tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezek közül is különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A lizin egyébként a herpeszvírus legyőzésében is nagy szerepet játszik. Ezen kívül gazdag káliumban, vasban, mangánban, magnéziumban, kalciumban, rézben és foszforban, magas a rosttartalma, továbbá nem elhanyagolható mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Gyomorpanaszokra tökéletes!
Leggyakrabban életmódváltásnál, gluténmentes diétáknál, valamint gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, továbbá migrénes fejfájás esetén hozhat enyhülést azoknál, akik áttérnek quinoában gazdag étrendre. Fogyasztása javasolt még cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. A quinoa íze a dióéra hasonlít, kifejezetten kellemes, ezért is válhat könnyen a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.
Mielőtt felhasználod
Ha quinoát vásárolunk, minden esetben alaposan mossuk meg, mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak alapos mosással tudunk eltávolítani. Még jobb, ha 5-10 percre vízbe áztatjuk, így leoldódik a kesernyés ízt okozó réteg, majd leöntjük róla a vizet, és 2-3-szor átmossuk. A szaponin nagyon hasznos, ugyanis távol tartja a kártevő rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi a vegyi anyagokkal történő kezelést.
Hogyan készítsd?
A quinoa – egy kevés vajjal, vagy olajjal – ideális köretnek, de készíthetünk vele salátákat, használhatjuk töltelékhez, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét. Főzése egyszerű, az alapos mosást követően, kétszeres vízben - forrást követően fedő alatt - pároljuk nagyjából negyed óráig. Utána tálalható.
Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Cukorral vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.
Jó étvágyat hozzá!