Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

Legyen saját vitaminraktárad!

gyümölcsök köztudottan remek vitaminforrások, és, ha van rá módunk, akkor neveljünk saját gyümölcsfát, hiszen kétségtelenül a saját magunk termesztette gyümölcs a legjobb, legértékesebb.

Megyeri Szabolcs összegyűjtött nektek öt, hazánkban könnyen nevelhető, nagyon magas vitamintartalommal rendelkező gyümölcsöt.

Olvassátok el az ő cikkét, biztos vagyok benne, hogy sok új információt tudhattok meg tőle.

Számos gyümölcs tartalmaz kiemelkedően sok vitamint, tápanyagot, élelmi rostot. Összegyűjtöttem Önnek 5 nem mindenki által ismert, nem gyakran ültetett, azonban annál több jó tulajdonságot hordozó gyümölcsöt. Ezekkel a gyümölcsökkel kicsit színesíthetjük a gyümölcsfogyasztási szokásainkat, új ízeket tapasztalhatunk meg, és ha valaki a kertjébe ültet valamit a felsoroltak közül, akkor nem csak a termésben leli majd örömét, hanem minden évszakban rejtegetni fog valami szépséget az éppen virágzó, termést érlelő, megkapó őszi lombszínű növény.

1. Áfonya

Manapság egyre gyakrabban ültetett bogyós gyümölcs. Kifejezetten savanyú földet igényel, ezért csak talajcserével termeszthető az ország nagyrészén. Az ültetőgödröt érdemes kibélelni geotextíliával, hogy az áfonyaföld ne keveredjen kertünk talajával. Ennek a közegnek a pH-ja 4-4,5 körül van.

Félárnyékos, jól öntözött helyen fejlődik igazán szépen. Vannak magasbokrú fajták, amelyek 1,5-2 méteresre fejlődnek, és vannak alacsonybokrúak, amelyek akár teraszon is tarthatóak egy nagyobb méretű dézsában. Az áfonyának számos fajtája létezik, alapvetően a vörös és kékáfonyát, valamint a tőzegáfonyát különböztetjük meg.

Nagyon sok vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz! A vörös és kék áfonyában egyaránt nagy mennyiségben megtalálhatóak a C-, B-, és A-vitaminok. Ásványianyag tartalma kiemelkedik a Ca-, Mg-, K- elemekben. Egy csésze áfonya 3,6 gramm élelmi rostot, 13-14 mg C-vitamint, és 21 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mindezek mellett számos antioxidáns anyag is található benne, emiatt az áfonya a top 20 legegészségesebb és legjobb beltartalmi értékkel rendelkező zöldség és gyümölcs között található meg. Az áfonya fogyasztható frissen önmagában, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt is. Aszalva, megfelelően száraz és hűvös körülmények között akár egy évig is megőrzi frissességét.

2. Gránátalma

Ez a mediterráneumban oly elterjedt gyümölcs hazánkban is könnyűszerrel termeszthető. Ha gránátalmát ültet az ember, mindenképp figyelnie kell, hogy déli fekvésbe kerüljön a növény, mert a lehető legtöbb napsütésre van szüksége.

Gránátalma

3-4 méter magas cserjévé, vagy metszéssel alacsonytörzsű fává nevelhető. Levelei lándzsásak, évközben fényes sötétzöldek, ősszel gyönyörű aranysárgára váltanak. Termései átlagosan 120-150 gramm tömegűek, és ősz elejére érnek be teljesen.

Gránátalma

Az érett gyümölcs rengeteg C-vitamint tartalmaz 100 grammjában 10,2 mg van, ami 17%-a az ajánlott napi beviteli értéknek, ezen felül magas a B-vitamin tartalma is. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, elősegíti a sebgyógyulást. A fő vitaminokon kívül nagyon magas az antioxidáns, tartalma is, ezek az anyagok gátolják a bőr öregedését, a sejteket frissen tartják, segítenek megelőzni a rák kialakulását. Magas a rosttartalma, segít az egészséges bélműködésben. Egyetlen gyümölcsben 3,5 g rost van, ami az ajánlott napi beviteli érték 9-13%-a. Fogyaszthatjuk feldolgozás nélkül, a magokat is megehetjük, de gyümölcscentrifugában ízletes ivólevet is facsarhatunk belőle. Akár egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.

3. Kivi

A kivi Közép-Kínából származó kúszónövény. Hazánkban teljesen télálló, így biztonsággal termeszthető az ország egész területén. A kivi alapvetően kétlaki növény, azaz külön egyeden találhatóak meg a porzós és termős virágok, tehát ahhoz, hogy gyümölcsöt tudjunk szüretelni, legalább kettő tövet kell ültetni.

Kivi

Mindenképp támrendszer, kordon, lugas mellé kell ültetni, hogy a fejlődő hajtásainak valami támasztéka, kapaszkodója legyen. A meszes talajt nehezen viseli, itt mindenképp földcserét kell végezni és az ültetőgödörből kitermelt földet savanyú földkeverékkel kell helyettesíteni. Termését az első fagyok beállta előtt kell csak leszedni.      

Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, erősíti az immunrendszert, antioxidáns tartalma pedig óvja a DNS-t az oxidatív hatásoktól. Ezen kívül magas az E- és K-vitamin tartalma, kimagasló a réz, foszfor és kálium mennyisége is az érett gyümölcsökben. Mindenképp érdemes pórbálkozni ezzel az egyelőre kuriózumnak tekinthető gyümölcsnek az ültetésével.

4. Homoktövis

A homoktövist a homok aranyának is nevezik és nem véletlenül. Lombhullató, 2,5-3 méter magasra megnövő, sűrű ágrendszerű cserje. Vigyázni kell vele, ahogy a neve is mutatja, erősen tövises cserje.

Kétlaki növény, a kivihez hasonlóan ültetni kell termős és porzós egyedeket is a terméshozáshoz. Szélporozta növény, azaz a telepítésénél figyelembe kell venni a szélirányt is, és ahonnét fúj a szél, oda telepíteni a porzósat. A 3.-4. évben fordul termőre, az évek múlásával egyre nagyobb és sűrűbb lesz a bokor, ezért érdemes időközönként visszavágni, ritkítani őket. Szép, narancssárga terméseit augusztus közepétől szeptember második feléig érleli.

A leszüretelt bogyókat a legjobb nyersen, vagy feldolgozva, de semmiképp sem hőkezelve fogyasztani, mert a hőkezelés hatására számos vitamin és ásványianyag értéktelenné válik benne. Fogyaszthatjuk a bogyókat nyersen, de készíthetünk gyümölcslevet, smoothiet és gyümölcsszószt is.

homoktövis

Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom és a narancs! 100 gramm gyümölcs 500-900 mg C-vitamint tartalmaz. Ez a mennyiség már bőven hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben, ezáltal javítja a vérkeringést. Sárga színe miatt karotinokban is igen gazdag, a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ez a vitamin felelős a szemünk egészségének megóvásáért. Magas az antioxidáns tartalma, lassítja az öregedési folyamatokat és segít a rák megelőzésében is.

5. Húsos som

A húsos som hazánkban is őshonos növény. 4-5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje. Apró, sárga, de tömeges virágai tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak, az első mézelő növények egyike.

Termései szép, piros bogyók. A nemesített fajtái akár az 5 grammos, meggy méretű bogyókat is elérhetik. Őszi lombszíne élénkvörös, tehát szinte minden évszakban díszít, ezért a somot érdemes a kert központi helyére ültetni. Metszést nem igényel, átlagos vízigényű, a meszes talajokat kedveli. Piros bogyói augusztus-szeptemberben érnek.

Húsos som

Termése sokoldalúan felhasználható, kiváló lekvár, gyümölcslé, befőtt, dzsem, szörpök, szószok, aszalvány, pálinka, likőr készíthető belőle. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, frissen, vagy aszalva 100 g termése 200mg-ot tartalmaz, javítja a szervezet ellenállóképességét. Sok almasavat, fruktózt, pektint tartalmaz. Antioxidáns hatású, karotinban nagyon gazdag. A növényben lévő csersav pedig remek gyulladáscsökkentő hatású. Könnyű tarthatósága, megkapó megjelenése, gyümölcsének sokoldalú felhasználhatósága miatt bátran ajánlom ezt a vadgyümölcsöt.

A cikket köszönjük Megyeri Szabolcs kertészmérnöknek!