Kóstoltad már a bulgurt?
A bulgur egy változatosan elkészíthető, hazánkban nem túl régen felfedezett gabonaféle, számtalan jótékony hatással.
A bulgur – más néven török búza (vagy török rizs) – tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret, pontosabban a teljes érés előtt betakarított búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak és összetörnek, miközben a mag érése is befejeződik. A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag.
Az emberiség egyik legősibb tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Egészséges, finom, a diétázóknak, kismamáknak pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mégis valahogy nehezen barátkozunk meg vele, pedig igazán változatossá tehetjük vele az étkezésünket. Ráadásul az elkészítése is egyszerű, kezdők, és főzni nem igazán tudók is bátran kipróbálhatják!
Hogyan kell elkészíteni?
A bulgur elkészítése egyszerű! Egy csésze bulgurra önts 2 csésze forró vizet, ízlés szerint sózd, főzd 10 percig lefedve, majd tedd félre 10 percre, hogy magába szívhassa a maradék vizet. Amíg áll, addig párolj egy kis mirelit vegyeszöldséget, és, ha kész add hozzá a bulgurhoz. Természetesen friss zöldséggel is készíthető, bármilyen hús is jól társítható hozzá, bátran lehet kísérletezni. Mivel nem túl karakteres az íze, nyugodtan fűszerezhetjük erősebb fűszerekkel, úgymint curry, kurkuma stb.
Indiában a tejbegrízhez hasonlóan édesen is fogyasztják tejjel felfőzve, cukorral ízesítve.
A bulgur nagy előnye, hogy a szemek nem tapadnak össze.
A bulgur egészségre gyakorolt jótékony hatásai
A bulgurnak alacsony a glikémiás indexe (46), gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Mivel az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak, jól illeszkedik a fogyókúrás étrendbe.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz.
A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva.
A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
Székrekedés, gyenge emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokat tartalmaz, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.
A bulgur gazdag E-vitaminban, mely sejtvédő antioxidáns.
Bízunk benne, hogy írásunkkal sikerült kedvet csinálnunk, és, ha eddig még nem tettétek, ki fogjátok próbálni a bulgurt, egy kis változatosságot csempészve vele a megszokott menübe.