Acai, társ a fogyókúrában!
Az acai bogyó (ejtsd: ászáj vagy ászái) óriási pálmákon nő az amazóniai esőerdőben, ahol az ott élő emberek –gyógyító hatását ismerve - már több száz éve fogyasztják. Nem mellesleg, finom trópusi íze van. Az amazóniai acai bogyót (melyben tízszer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és kétszer annyi, mint a kékáfonyában) méltán tartják a leghasznosabb, legtökéletesebb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.
Hogyan segít a fogyásban?
Az acai bogyó tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot. Sajnos a 21. század emberének tápláléka majdhogynem „üresnek” mondható, mivel a sok feldolgozott élelmiszer hasznos tápanyagot rendkívül csekély mennyiségben, különböző mesterséges adalékanyagot, tartósítószert, emulgeálószert, hizlaló szirupokat viszont jelentős mennyiségben tartalmaz. Így hiába eszünk, a szervezetünk éhezik, ami újabb evéskényszert generál, és – hacsak genetikailag nem vagyunk másképp kódolva - menthetetlenül a hízás útjára lépünk.
Viszont, ha megadjuk szervezetünknek azon tápanyagokat, melyekre szüksége van, és nem üres kalóriákkal etetjük, nem jelez újabb adag ételért, így könnyen el tudjuk kerülni a folyamatos evés csapdáját, így nehézségek nélkül meg tudjuk tartani súlyunkat, illetve – szükség esetén - meg tudunk szabadulni a fölösleges kilóktól.
Mi mindent tud az Acai?
Az Acai bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin antioxidáns tulajdonsága révén sejtvédő hatással rendelkezik, segít megállítani az idő előtti öregedést. Bármily meglepő, de az acai omega zsírsavakat is tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához. Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és fenntartják a HDL koleszterin-szintet. A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.
Az Acai gyümölcsben található rostok elősegítik az emésztési rendszer egészséges működését, és csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.
Az acai bogyó egyben az aminosavak egész tárházát taralmazza. Az aminósavak a szervezet számára létfontosságúak, többek között szerepet játszanak a megfelelő izomösszehúzódásban, az izmok regenerációjában, fejlődésében, és az állóképesség, erőkifejtés, folyamatos energiaellátás biztosításában.
Az acai ezenkívül rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebomlik és jut el az izmokhoz, mint az állati fehérje (pl. ami húsban vagy tejben található). Az acai gazdag szénhidrátokban is, ami a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet. Az acai bogyó ORAC értéke magasabb, mint bármely más ehető bogyónak a világon! (Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, mely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.)
Az acai bogyó segít az egészséges szív- és érrendszer, valamint emésztő rendszer megteremtésében, hála a benne található mono telítetlen zsírsavak, étkezési rostok és fitoszterolok szinergiájának. Bár a franciák zsírdús ételeket esznek, a felmérések egyértelműen kimutatták, hogy a nyugati országokhoz képest lényegesen kevesebb náluk a szív- és érrendszeri betegség. Ezt egyértelműen a vörösbor fogyasztásuknak tulajdonítják. Az acai bogyók proantocianidin tartalma arányaiban 10-30-szorosa a vörösborban található antocianidoknak, tehát az acai bogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív és erek egészségének megőrzéséhez.
Az acaiban található teobromin egy gyenge, nyújtott hatású hangulatjavító stimuláns, ami például megtalálható a kakaóban és a csokiban, azaz ez az alkaloida felelős a csokievéskor kialakuló örömérzetért.
Fogyasszunk hát Acai bogyó kivonatokat, hisz szinte nincs olyan terület, amelyre ne lenne jó hatással! Sajnos nyers formában nálunk nem található meg, de számos készítmény van, mely ennek a csodálatos gyümölcsnek valamilyen feldolgozott formáját tartalmazza!