Katángkóró
A mezei katáng vagy vad cikória (Cichorium intybus) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.
Hatóanyagai közé tartozik az inulin, intibin, cellulóz, gyanta, fruktóz, pentozán, kolin, laktucerol, cikoriin.
A katáng segíti az epekiválasztást, serkenti az étvágyat és hatékony bizonyos emésztési zavarok, például felfúvódás, gyomorgörcs, böfögés, bélrenyheség, bélgáz képződés tüneteinek kezelésében. Köszvény, gyomorfekély és sokfelé bőrbetegség esetén használják. Sárgaság ellen jó hatású, tisztítja a májat, a vesét és a lépet, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben, így a fogyasztóteák egyik gyakori alkotóeleme. Hozzájárul az epekő oldásához és az epehomok eltávolításához. A katángkóró gyökere hasznos keserűanyagot is tartalmaz, amely révén nagyon jó gyomorerősítő.
Katáng tea: Fél evőkanál gyógynövényt 2dl vízzel 10 percig főzzük, szűrjük. Fogyasztása naponta két alkalommal javasolt, a kúra hossza maximum 14 nap lehet.
A mezei katángnak nincs mérgező hatása tartós kezelés esetén sem. Magas kumarin tartalma miatt, azonban tartósan nem ajánlott alkalmazni.