Gyömbér
A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék családjába tartozó, fűszer- és gyógynövény. Nevezik egyszerűen gyömbérnek, illetve fűszergyömbérnek. Illatos, csípős, kesernyés ízű növény.
A gyömbér cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt tartalmaz, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatással rendelkező fűszernövény. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, lázcsillapító, mikrobaellenes, gyomorerősítő, étvágyjavító hatású. Csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Kapszula formájában utazás előtt 1-2 órával kell bevenni. Ezek mellett javítja az emésztést, használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, például hasi görcsökre, puffadásra. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát. A diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti. Erősíti az immunrendszert és előnyösen hat megfázás vagy influenzása idején. A gyömbérben vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert. Nagyon jó fájdalomcsillapító menstruációs fájdalmakkor.
Teájából ajánlott meginni reggelente, éhgyomorra egy pohárral, vagy 2 deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.
Túlérzékenységi reakció léphet fel a fogyasztásakor, ilyenkor a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott.