Fokhagyma
A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Gyógy- és fűszernövény, amelynek hagymája fogyasztható és felvágva erős aromát bocsát ki. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”. Elő- és Dél-Ázsiában őshonos, de érdekes ízjavító hatása miatt az egész világon használatos.
A fokhagyma legfontosabb hatóanyaga az antibakteriális hatással bíró allicin. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, A-vitamint, B-vitamint, C-vitamint E-vitamint, amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A fokhagyma vérnyomáscsökkentő, emésztést elősegítő (magas tápanyag tartalom), bélfertőtlenítő, bélféregűző, vértisztító, epe- és májműködést elősegítő és jelentős immunrendszer-erősítő hatással is rendelkezik. A magas koleszterinszint és a gyomorfekély ellen sokat tehet. Megakadályozza az érelmeszesedést is. Ez a fűszernövény segít a kórokozók - baktériumok, vírusok és gombák - elleni védekezésben. Tudni kell róla azt is, hogy csökkenti a mellkasi fertőzéseket és enyhíti a menstruációs görcsöket.
Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén okozza.
Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, valamint pirítós, lángos ízesítéséhez is. Főzéssel csak a C-vitamin tartalma veszik el.
Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkenthető a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélye.
Igazi gyógyhatását, nyersen fogyasztva fejti ki a fokhagyma.
12 évesnél fiatalabb gyereknek gyógyszerként csak kezelőorvossal való konzultáció után lehet adagolni!