Fekete retek
A fekete retek a keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.
Fontos hatóanyagai az A-, B-, C- és E-vitaminok, kalcium, vas, magnézium, mustárolaj-glikozidok.
Erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Méregtelenítő, féreghajtó hatású. A fekete retek jó rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. Alkalmazzák még légúti betegségek gyógyítására is. Valamint a friss retek jó hatással van az epeműködésre is, így az emésztés könnyebbé válik. Megakadályozza az epekövek kialakulását és enyhíti a köhögést. Továbbá ismeretes antioxidáns tulajdonságáról is.
A benne rejlő hatóanyagoknak köszönhetően segít, hogy a szervezet könnyebben megszabaduljon a méreg- és salakanyagoktól. A fekete retek növeli az étvágyat is, így aki nem kívánja az ételeket, egyen fekete retket. A magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélműködést, ezért a székrekedéstől szenvedőknek is érdemes kipróbálni a fekete retket.
Ha valaki rendszeresen fogyasztja a fekete retket, sokat tesz azért, hogy a vesében ne alakuljanak ki homokszemcsék, amelyek később megkövesednek és sok kellemetlenséget okozhatnak. Vagyis megakadályozza a vesekő kialakulását is. A mézzel összekevert fekete retek elhajtja a vesekövet, de emellett még nagyon jó, ha fogyaszthatunk uborkából, vagy káposztából préselt levet is. A fekete retek leve segít például a fáradékony tinédzsereknek, fiataloknak is, ezért főként vizsgaidőszak előtt érdemes fogyasztani.
A fekete retket nem ajánlott fogyasztani gyomorhurut és gyomorfekély esetén, valamint epe utak elzáródásakor sem!