Fehér akácvirág
A fehérakác (Robinia pseudoacacia) jellegzetes, édeskés illatú, fehér virágaiból készült tea kellemes ízű, ahogy maga a virág is. Ízjavítóként akár más teákba is tehetünk belőle egy csipetet.
A fehérakác aromás vegyületeit az illatszeripar is felhasználja.
Az akác virágából készült forrázat kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni.
Teáját használják köhögéscsillapítóként, enyhe vízhajtóként és hashajtókén. Kúraszerűen naponta egy csészével kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre. Székrekedésre is ajánlott.
Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. 2-3 perces főzéssel kell elkészíteni a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csésze elegendő belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána javasolt egy 3-4 hetes szünetet beiktatni.
Virágjából szörpöt készíthetünk vagy például palacsinta és fánk készítésénél, ízesítőként a tésztába keverhetjük. Nyersen is szokták fogyasztani, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okozhat.