Édesgyökér
Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Népies nevei: édesfa, cukorkóró. Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gyógynövény. A Földközi-tengernél honos. Magyarországon rokon faja, a keserű édesgyökér (G. echinata) őshonos, mely kevésbé édes ízű.
A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra. A gyökér triterpén szaponinokat, flavonoidokat, szteroidvegyületeket, kumarint, cukrokat tartalmaz. Édes és gyógyító növény. Az édesgyökér régóta ismert növény és már a kezdetekben tisztában voltak a gyógyhatásaival. A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító. A növény gátolja a menstruáció előtt jelentkező fájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt íz javítóként is használják.
Az édesgyökér a medvecukor készítésének fontos alapanyaga. A növényt a barna sör színezésére is használják.
Túlzott mértékű, hosszan tartó fogyasztása magas vérnyomást okozhat, ezért alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás esetén, továbbá ha veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány áll fenn és terhesség alatt sem ajánlott alkalmazni. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.