Csicsóka
A csicsóka (Helianthus tuberosus) az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából került Európába.
Főként káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, aminosavakat, B1-, B2-vitamint és C-vitamint tartalmaz.
A csicsóka étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást okozhat. Gazdag inulinforrás. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető. Elhízásnál és cukorbetegségnél kifejezetten ajánlott. Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. A csicsókát kozmetikai készítményekben is használják. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazzák. Laktató hatású és gátolja a székrekedés kialakulását.
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének hatékony módja ha 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancslébe. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.