Bazsalikom
A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors. Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából származik. Sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Európában is kedvelt kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú.
Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részei sok C-vitamint tartalmaznak.
Sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Számos jótékony hatással rendelkezik. Erősíti az immunrendszert, segít a pattanások megszüntetésében. Teája javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és csillapítja a köhögést és a puffadást is. Főzetként is használatos, amit külsőleg borogatásra használnak. Alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök alapanyaga, sebekre és sérülésekre ajánlott. Torokgyulladás esetén öblögetésre is használják. A levele gazdag vasforrás. Sok ásványi anyagot tartalmaz, például káliumot, mangánt, rezet és magnéziumot.
A bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják. A kereskedelemben morzsolva forgalmazzák.
Figyelem!
Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Gyógyszermennyiségben csak az orvossal történt megbeszélés szerint alkalmazzuk.