Babhéj
A babhéj (Phaseoli legumen) népi megnevezései fehér babhéj, bab, paszuly, babhüvely. Közismert konyhakerti növény. A bab (a lóbab kivételével, amely kelet Ázsiai eredetű) amerikai származású.
A növény hatóanyagai a trigonelin, króm, arginin, kovasavszármazékok, kolin, aszparagin, izovaleriansav, cellulóz, kálium, foszfor, C vitamin, kéksav, aminosavak.
A babhéj gyógyhatása főként cukorbetegség, vizelethajtás esetén kiváló, mert a teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese és hólyagbántalmak esetén vizelethajtó hatású. Használható továbbá borogatásként gyulladásokra, kelések érlelésére. Alkalmazható enyhe ízületi panaszok, gyenge szívműködés, kiszáradás esetén vízhiány pótlására is.
Babhéj teáról kicsit bővebben:
A babhéj-tea fogyasztása erősen ajánlott a cukorbetegeknek, mert a fehér bab szárított héja, segít a cukorszint normalizálódásában. A babhéj-tea másik jó tulajdonsága, hogy a mosóvízhez keverve újjá varázsolhatjuk a gyapjú ruhaneműket. A tea fogyasztó hatással is bír.
Elkészítése:
Forraljunk fel 5 dl vizet, és tegyünk bele 2 evőkanál babhéjat. Fedjük le, majd lassú tűzön főzzük 2 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük le, és adagokra elosztva fogyasszuk egész nap, úgy, hogy minden főétkezés előtt és után fél órával igyunk belőle. Cukorbetegség esetén a tea folyamatosan fogyasztható hetente 1 nap szünettel.
Ha súlyosabb a betegség, emelhetjük az adagot 1 liter vízre és 3-4 evőkanál babhéjra. Édesítés nélkül fogyasszuk, a kúra maximum 2 hónapig tarthat a fent említett betegségek esetében.
A kúra alatt a cukorbetegek rendszeresen ellenőrizzék a vércukor szintjüket, mert csökkenti a vércukorszintet.
Gyógynövényként csak a fehér héjú babfajták használhatók!
Ellenjavallat:
Gyerekeknek, várandós és szoptató anyáknak fogyasztása nem javasolt.