gyermekláncfű gyökér
Miért, mikor, mivel?
A téli időszakban rendszerint kevesebbet mozgunk és több egészségtelen ételt fogyasztunk, így tavasszal sokunk szeretné méregteleníteni, salaktalanítani szervezetét. De vajon milyen tudományos alapja van ennek a két, rendszerint gyógynövényekkel végzett népgyógyászati módszernek?
A szervezetünkbe kerülő és képződő méreganyagokat alapvetően a májunk hatástalanítja, majd a májunk és a veséink választják ki, de a kiválasztási folyamatban a bőrünk és a tüdőnk is részt vesz. Ezért amikor méregtelenítésről beszélünk, elsősorban a máj méregtelenítő funkcióját kívánjuk serkenteni, de emellett a többi kiválasztó szervünk működését is támogatjuk. A salaktalanítás inkább a vesék és a nyirokrendszer működésének fokozására koncentrál, ezzel az ízületek egészségét is támogatva.
Kattins IDE, és olvass tovább!
Mit is tud az egyik legismertebb kis sárga virágunk, a PITYPANG (másik közismert nevén: GYERMEKLÁNCFŰ)?
Sokan nem is sejtik milyen csodákat rejt magában e viszonylag egyszerű kis növény. Legtöbben akkor kerültünk kapcsolatba vele, amikor gyermekkorunkban koszorút fontunk belőle, de annál jóval messzebbre mutat, csak le kellene hajolni a megoldáshoz.
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) évszázadok óta jól ismert gyógynövény, elsősorban a vesének, a gyomornak és a májnak tesz jót, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminokkal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Tudományos nevének második tagja, az „officinale” is arra utal, hogy alapvető gyógynövény volt a középkori gyógyszertárakban. Minden része fogyasztható. A gyökere, a levele, sőt még vidám, sárga virágja is ehető: a kesernyés leveleket keverhetjük például salátákba, szárított gyökere pedig alap hozzávalója a vízhajtó, vesetisztító-májtisztító teáknak. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!
Kattins IDE, és olvass tovább!