Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. „adatmorzsákat“ (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások ezek nélkül nem lennének elérhetőek. A honlap további használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához. További információért olvassa el adatvédelmi irányelveinket.

 

Termékek Menü

Zabpehely és fogyókúra: nyerő páros!

 

Beleestél már abba a hibába, fogyókúra címén intenzív sportolásba kezdtél, de nem igazán foglalkoztál az étkezéseddel, legfeljebb egy kicsit kevesebbet ettél? Aztán bosszankodtál, hogy nem fogysz?

Nos, a sport elvitathatatlanul szükséges, egyrészt az egészség megőrzése céljából, másrészt az állóképesség fenntartása/javítása érdekében, de önmagában kevés a fogyókúrához. A sikeres fogyókúra elengedhetetlen része a helyes táplálkozás. Rengeteg fogyókúrás étrend létezik, jók, rosszak egyaránt, tehát alaposan körül kell járni a kérdést, mielőtt belevágunk, mert lehet, hogy nyerünk néhány kilót, de az egészségünk bánja. Itt nem is kívánunk étrendeket bemutatni, csupán a zabpehely jótékony hatására szeretnénk ráirányítani a figyelmet, mely bárki számára elérhető, egészséges, és segít a kívánt súly elérésében.

Hogyan segíthet a zabpehely a fogyásban?

A zabpehely fokozatosan engedi  a cukrot a véráramba, ezzel folyamatos energiaszintet biztosítva szervezetünknek. Cukorra egyértelműen szüksége van testünknek, de nem mindegy, hogy egyszerre mekkora mennyiséget viszünk be belőle.  Ha többet, mint amennyire szervezetünknek szüksége van, a felesleg egy idő után a zsírszövetekben fok elraktározódni.

A teljes kiőrlésű gabonákban bővelkedő, alacsony kalóriás étrend, megfelelő testmozgással párosítva csökkenti a test zsírszöveteit, emellett pedig energiával, fontos tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látja el szervezetünket.

 A zabpehely, mint rostforrás

Zabpehely fogyasztásával, mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, így kevesebb kalóriát viszünk be.

Amikor a zabban lévő rostok folyadékkal keverednek, egy gélszerű anyag keletkezik, s ez segíti szabályozni az emésztésünket, bélműködésünket.

Összességében a rostok jelentős szerepet játszanak az elhízás megelőzésében, védik a szívet, javítják az emésztést.

 A zabpehely, mint béta-glükán forrás

A béta-glükánok olyan értékes vegyületek, amelyek bizonyos növények (pl. árpa, zab, különböző gombák) sejtfalában találhatók. A legnagyobb koncentrációban azonban a zabkorpában található.

A béta-glükánokban gazdag zabpehely fogyasztása csökkentheti a BMI-indexet, a testzsír-százalékot és a csípő-derék körfogatát.

Fehérjét tartalmaz

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s azon túl, a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. 

A megfelelő mennyiségű fehérje bevitel csökkenti a testsúlyt, a cukorbetegség rizikóját, véd az infarktussal és az agyvérzéssel szemben. Tudtad például, hogy az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknek zabkúrát írtak elő?

 A zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz 

Az összetett szénhidrátok lassabban alakulnak át cukorrá, és így kevésbé ingadozik a vércukorszintünk, mint a főleg  finomított élelmiszerekben található egyszerű szénhidrátok hatására. Márpedig, ha az inzulinszint nem ugrál, akkor kevésbé törnek ránk az éhségrohamok, tehát kevesebbet eszünk.

Kalóriában és zsírban szegény 

Egy csésze zabpehely mindössze 106 kcal-át tartalmaz, ami nem jelentős mennyiség, viszont elég ahhoz, hogy kellő energiával lássa el a szervezetet.   

Az alacsony kalóriatartalmú zab a benne lévő béta-glükánokkal, fehérjékkel és rostokkal , vitaminokkal egy rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag, mindamellett tökéletes fogyókúrás étel, mellyel hosszú távú sikereket érhetünk el, úgy, hogy közben az egészségünkért is sokat teszünk.

Kezd hát a reggelt egy csésze finom zabkásával, meglátod az eredmény nem marad el!

Hogy hogyan készítsd? Nos, receptek százait találhatod az interneten, de a legegyszerűbb módja, ha 2 evőkanál zabpelyhet leöntesz annyi forró vízzel vagy tejjel, hogy bőven ellepje, teszel hozzá egy kis xilitet,  eritritet vagy steviát, majd tetszés szerint gazdagítod. Mehet rá fahéj, bármilyen idénygyümölcs (az aszalt gyümölcsökkel légy óvatos, mert jelentős mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot!) , és igen, néhanapján egy kis csoki is… 

Tartalomhoz tartozó címkék: fogyókúra zabpehely zabkása