Miért barátunk a PITYPANG?
Mit is tud az egyik legismertebb kis sárga virágunk, a PITYPANG (másik közismert nevén: GYERMEKLÁNCFŰ)?
Sokan nem is sejtik milyen csodákat rejt magában e viszonylag egyszerű kis növény. Legtöbben akkor kerültünk kapcsolatba vele, amikor gyermekkorunkban koszorút fontunk belőle, de annál jóval messzebbre mutat, csak le kellene hajolni a megoldáshoz.
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) évszázadok óta jól ismert gyógynövény, elsősorban a vesének, a gyomornak és a májnak tesz jót, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminokkal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Tudományos nevének második tagja, az „officinale” is arra utal, hogy alapvető gyógynövény volt a középkori gyógyszertárakban. Minden része fogyasztható. A gyökere, a levele, sőt még vidám, sárga virágja is ehető: a kesernyés leveleket keverhetjük például salátákba, szárított gyökere pedig alap hozzávalója a vízhajtó, vesetisztító-májtisztító teáknak. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!
Vízhajtó, húgyúti rendszer egészségét támogató hatása:
A pitypang diuretikus, VIZELETHAJTÓ hatását kísérletileg is igazolták. Emberekkel végzett klinikai vizsgálatban a pitypang és a medveszőlő keveréke hatásosan csökkentette az alsó húgyúti fertőzések visszatérési arányát nőknél.
Epe- és májműködést támogató hatása
A pitypanglevelet hagyományosan étvágyjavító és epehajtó hatása miatt használják gyomorbaj, puffadás, fokozott bélgázképződés és epekövesség esetén. A kutatók igazolták, hogy növeli az epe termelését és az epehólyagba történő áramlását, egyúttal összehúzódásra is készteti az epehólyagot, amelynek révén az epefolyadék nagyobb mennyiségben ürül a vékonybélbe. Az epefolyadékkal együtt nagy mennyiségű koleszterin is ürül, amely a széklettel együtt távozik a szervezetből, így a pitypang a KOLESZTERINSZINT egyensúlyához is hozzájárul.
Prebiotikus, emésztést segítő hatása
A pitypang GYÖKERE nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Az olyan oligofruktánok, mint az INULIN táplálékul szolgálnak a bélben lévő kedvező élettani hatású baktériumoknak. Kísérletileg igazolt, hogy a pitypang gyökere fokozza a bifidobaktériumok növekedését, ez áll PREBIOTIKUS hatása hátterében. Több tanulmányban is igazolták a pitypang antioxidáns hatását. A kutatók úgy vélik, hogy a pitypang több kedvező élettani hatásáért is az antioxidáns vegyületei tehetők felelőssé.
Hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összetapadását is, rendszeres használatával csökkenthető a trombózis kialakulásának esélye.
A gyermekláncfű és a cukorbetegség
A gyermekláncfű fogyasztása szintén előnyös lehet a cukorbetegeknek, mert serkenti a hasnyálmirigy működését és segít kiegyensúlyozni a vércukor-szintet is.
A gyermekláncfű daganatellenes hatása
Az elmúlt években a gyermekláncfű daganatellenes hatásait is egyre többet tanulmányozzák. Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól, és segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket. Egy, 2012-es tanulmányból pedig kiderült, hogy a gyermekláncfű gyökerének kivonata képes ún. programozott sejthalált előidézni a hasnyálmirigy daganatos sejtjein, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.
Gyógyhatással a levél és a gyökér rendelkezik, ezt szedik, szárítják és keverik a különféle emésztésjavító, tisztító gyógyteákba.
Ti szoktatok bármilyen formában pitypangot fogyasztani?